The conversion of an outbuilding for Flat Time House forms part of a phased approach for the future of the gallery. EBBA have developed proposals for the small yet ambitious gallery in South London, taking inspiration from the works of the founder John Latham. As part for the first phase, EBBA have created a new artist studio and archive for the gallery's growing research and events programme.

These proposals look to resolve some issues with the use of the spaces on the ground floor, by creating better connections to the existing gallery, establishing a new research centre with a store for the large collection of artworks. The future works will consider how to connect the outbuilding with the house through a landscaping proposal. The project is conceived as a series of abstracted and sympathetic revisions that will allow the users to interact with the gallery in a new way.

The spirit of the new spaces take cues from the existing house and the works of John Latham, seeing the interventions as “attachments” that respect the existing conditions of the gallery. Understanding the house as a number of events and accumulations, the new elements are conceived to be read as such. These small projects are an add-on that speak of the materiality of layers, building on the importance of the house as an artwork. Reuse of the demolished interior structures become new workbenches for the artist studio and rubble from previous alterations are ground into aggregate for bespoke concrete fixtures. The history of the mezzanine is retained as an imprint in the floor where the legs used to sit.

 

 1/3